Testissä kasviproteiinit

Pidemmän ajan kasvissyöntiä suosineet muistavat ajan, jolloin ainoa kasvisvaihtoehto tuntui olevan soijanakki, jota ei kuumimman grilliajan ulkopuolella edes löytänyt kaupoista. Onneksi ruokakauppojen hyllyt ovat viime aikoina alkaneet tarjota yhä kattavampaa valikoimaa kasviproteiinien osalta heille, jotka eivät käytä lihatuotteita ollenkaan tai jotka haluavat monipuolistaa ruokavaliotaan.

Tuotteiden kirjo saattaa tuntua jopa hämmentävältä, minkä vuoksi ostoskassiin päätyvät ne tutut ja hyväksi koetut ruoka-ainekset. Tässä blogitekstissä esitellään muutamia kasviproteiinivaihtoehtoja ja henkilökohtaisia kokemuksia niiden parista.

Gold & Greenin Nyhtökaura™

Nyhtökauraa eli nyhtistä on saatavilla niin alkuperäisenä nyhtönä, pihvinä kuin pyörykkänä. Tuotteista löytyy maustettua ja ”nudea” eli maustamatonta versiota.

Tuotteen pääraaka-aineet ovat kaura, härkäpapu ja herneproteiini, minkä vuoksi lihaan verrattuna nyhtökaura sisältää proteiinin lisäksi kuitua ja aminohappoja. Raaka-aineet ovat luontaisesti gluteenittomia, mutta tuotannossa käytettyjen laitteiden myötä nyhtökauraan on saattanut tulla jäämiä gluteenista. Osassa tuotteissa on myös ”voimakassuolainen”-merkintä raaka-aineiden luontaisen natriumin vuoksi. Esimerkiksi nude-nyhtiksessä suolaa on kuitenkin vähennetty raja-arvon mukaiseksi.

Nyhtiksen kaura ja härkäpapu ovat peräisin Suomesta ja Ruotsista, herneproteiini puolestaan Keski-Euroopasta. Lisäaineeton ja kemikaaliton nyhtökaura on käyttövalmista sellaisenaan eli se ei tarvitse kypsennystä, vain lämmityksen.

Kirjoittajan kommentti

Koostumusta nyhtökaurassa kuvaillaan ”mureaksi ja sopivan sitkeäksi”, mikä mielestäni pitää paikkaansa. Rehellisesti sanoen ensimmäisen nyhtökauran ostaessani tökin avatun paketin sisältöä hieman epäillen ja nyrpistin valmiiksi nenääni maistaessani ensimmäistä haarukallista, mutta olin suotta epäluuloinen. Nyhtiksen koostumus on aidosti mureaa ja suutuntumaltaan oikein mukavaa.

Verso Foodin HÄRKIS®

Härkiksen nimi ja pääraaka-aine tulevat Etelä-Suomessa kasvatetusta härkäpavusta. Vaihtoehtoina tuoteperheessä ovat itsessään härkis, pyörykkä, pihvi ja kuivatuotteina olevat uunissa paahdettu mysli eli granola sekä kuivattu rouheseos. Myös härkis tarvitsee vain lämmityksen ollakseen valmis nautittavaksi, mutta siitä on mahdollista valmistaa kotona myös pihvejä tai pyöryköitä jauhelihan tapaan.

Samoin kuin nyhtökaurassa, härkiksen herneproteiini on kotoisin Euroopasta ja palkokasvien luontainen natriumpitoisuus vaatii ”voimakassuolainen”-merkintää. Härkis-tuotteet ovat laktoosittomia ja gluteenittomia granolaa lukuun ottamatta, sillä se sisältää muun muassa kaurahiutaleita.

Kirjoittajan kommentti

Verso Food kertoo härkiksen koostumuksen olevan ”täyteläinen ja jauhelihaan verrattuna pehmeämpi”. Itse olen testannut vain härkiksen kuivatuotteita, joista rouheseos on ehdoton lempparini. Sitä on helppo heittää aamu- ja välipaloilla puuron tai jogurtin päälle tuomaan purutuntumaan rousketta ja ruokaan lisää proteiinia. Rouheseosta on helppo käyttää myös leivonnassa ja olenpa joskus sakeuttanut sillä kastikettakin, johon tuli mitattua nesteet yläkanttiin.

Soyappétitin soijatuotteet

Soyappétit tarjoaa soijaa rouheena tummana ja vaaleana, fileenä, hiutaleena, jauhona, palana ja suikaleena. Tämän lisäksi tuoteperheeseen kuuluvat Meals-tuotteet, jotka ovat ”lisää vain vesi” -tyylisiä aterianosia.

Tuotteissa käytettävä soija on viljelty pääosin Euroopassa. Runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävät soijatuotteet ovat laktoosittomia ja osa tuotteista on myös gluteenittomia. Kuten aiemmatkin kasviproteiinit, myös Soyappétitin tarjonta on käyttövalmista sellaisenaan. Ruuanvalmistuksessa tulee kuitenkin huomioida, että soija imee itseensä runsaasti vettä.

Kirjoittajan kommentti

Soyappétitin vahvuus on tuotteiden moninaisuudessa. Soijan käyttö ruuanlaitossa vaatii minulta hieman opettelua soijan turpoavan koostumuksen vuoksi. Suosikkimuotoni soijalle on suikale, joka on useampaan otteeseen mennyt syömään tulleille ystävilleni kanasta. Meals-tuotteet ovat minulle uusi tuttavuus, joka ehdottomasti menee testiin!

Jos oma ruokavaliosi kaipaa uudistamista, voit varata itsellesi ajan Personal Trainerin kanssa jutteluun. Jos et ole vielä Elefitin jäsen, voit saada itsellesi ilmaisen hyvinvointipaketin, jossa voit jutella myös ruokailutottumuksistasi muiden hyvinvointiin liittyvien seikkojen ohessa.

Kirjoittaja Sinttu on joskus laiska, joskus intohimoinen ruuanlaittaja, joka lakkasi syömästä punaista lihaa yli kymmenen vuotta sitten. Uusien vaihtoehtojen tuleminen tarjolle on saanut kasviproteiinien suhteen alati uteliaan Sintun iloiseksi.

Blogin lähteinä on käytetty valmistajien omia nettisivuja ja päivittäistavarakaupan nettisivuillaan tarjoamia tietoja tuote- ja ravintoselosteista.