Voimalla masennusta vastaan

Kaikki, jotka ovat joskus harrastaneet liikuntaa, tietävät, kuinka hyvä olo treenin jälkeen on. Liikunnalla onkin positiivisia vaikutuksia muihinkin asioihin kuin vain fyysiseen hyvinvointiin: jo tunti viikossa auttaa ehkäisemään masennusta ja sen eri oireita. Sillä, kuinka rankkaa liikuntaa harrastaa, ei ole väliä, vaan kaikki tehty harjoittelu auttaa mielen tasapainon säilymisessä.

Liikkuminen on siis tärkeää erityisesti kielteisten elämänmuutosten tapahtuessa, esimerkiksi avioeron, irtisanomisen tai läheisen kuoleman tapahtuessa, ja tilanteissa, jossa mielen hyvinvointi on muuten riskialttiina. Asiantuntijoiden tekemän arvion mukaan jopa 12 % kaikista havaituista masennustapauksista olisi voitu estää säännöllisesti viikoittain harrastetulla liikunnalla.

Voimaharjoittelu vähentää masennuksen ja ahdistuksen oireita

Viikoittaisen liikunnan ehkäisevä vaikutus pätee kuitenkin vain heihin, jotka eivät vielä ole sairastuneet masennukseen. Tunti liikuntaa viikossa ei myöskään riitä ahdistuksen tunteen poistamisessa.

Sen sijaan anaerobinen liikunta kahdesti viikossa paitsi esti masennukseen sairastumista myös vähensi ja lievensi masennuksen oireita jo sairastuneilla henkilöillä. Säännöllinen lihaskunnon parantamiseen tähtäävä harjoittelu helpotti koettua ahdistustakin. Anaerobista liikuntaa on esimerkiksi voima- ja lihaskuntoharjoittelu ja liikunta, joka hengästyttää niin, ettei sitä harjoittaessa pysty kunnolla puhumaan.

Harjoittelijoiden iällä ja sukupuolella ei ole merkitystä, vaan voimaharjoittelu paransi kaikkien tutkimukseen osallistuneiden henkistä hyvinvointia tasapuolisesti. Anaerobisen liikunnan harjoittaminen vaikutti mielenterveyteen jopa enemmän kuin muun terveydentilan koheneminen. Liikunnan vaikutuksen määrä fyysiseen terveyteen ei ollut yhteydessä masennuksen lievittymiseen – kaikki tehty voimaharjoittelu oli siis yhtä hyödyllistä.

Muukin kuin mieli paranee

Voimaharjoittelulla on todetusti positiivisia vaikutuksia muihinkin terveyden osa-alueisiin. Voimaharjoittelun on todettu muun muassa parantavan luiden terveydentilaa ja vähentävän tapaturmariskiä parantuneen tasapainon ansiosta.

Tutkimuksessa ei saatu täydellä varmuudella selvyyttä voimaharjoittelun riittävästä ”annoksesta”, mutta 2–3 kertaa liikuntaa viikossa eli kahdeksan kertaa kuukaudessa on yleisten suositusten mukainen määrä. Liikunnan monipuolisuus kannattaa kuitenkin säilyttää eli voimaharjoittelun lisäksi on hyvä harrastaa myös aerobista liikuntaa ja huoltaa kehoa säännöllisesti esimerkiksi joogalla tai venyttelyllä.

Elefitin helleajan ryhmäliikunnan lukujärjestys starttasi heinäkuun 2. päivänä. Lukujärjestyksessä lihaskuntoon keskittyviä tunteja ovat esimerkiksi Kahvakuula, Core ja Seniori Lihaskunto. Lihaskuntotunnit on merkitty vihreällä värillä ryhmäliikuntakalenteriin.

Jos haluat henkilökohtaisen saliohjelman, joka keskittyy lihaskunnon parantamiseen, voit varata itsellesi PT-Host-tapaamisen Personal Trainerin kanssa vastaanotosta sen aukioloaikoina. Voit myös syventää tietojasi voimaharjoittelusta Elefitin aiemman blogikirjoituksen avulla.

Blogikirjoituksen lähteinä on käytetty:

Brett R. Gordon, Cillian P. McDowell, Mats Hallgren et al. – Association of Efficacy of Resistance Exercise Training With Depressive Symptoms. Meta-analysis and Meta-regression Analysis of Randomized Clinical Trials

Weight Training May Help to Ease or Prevent Depression

Kahvakuulalla kyytiä masennukselle – Tuore tutkimus vahvistaa liikunnan olevan lääkettä

Tunti liikuntaa viikossa riittää masennusriskin pienentymiseen