Kun vegaani treenaa

Vegaanisesta ja kasvisruokavaliosta treenaamisen yhteydessä käydään jatkuvasti keskustelua niin somessa kuin massamediassa. Yksiselitteisesti voidaan todeta, ettei kasvisruokavalio tai vegaaninen elämäntapa ole minkäänlainen este tavoitteelliselle urheilulle. Tästä esimerkkinä ovat muun muassa erilaisten lajien korkean tason kilpailujen suomalaiset voittajat.

Monipuolisuus, kuitu ja ravintorikkaus

Kuten kaikkien treenaajien, myös vegaanin tulee huomioida ravintonsa monipuolisuus. Kun jokaisella aterialla nauttii jotain tuoretta, jotain kuitupitoista, jotain proteiinia ja kiinnittää huomiota ravintorikkauteen, pääsee jo pitkälle. Toisin kuin eläimistä saatava proteiini, kasviproteiini sisältää usein myös kuitua, mikä vahvistaa vegaanin ravintoa. Monenlaisen kasvisravinnon syömisellä vegaani varmistaa myös kaikkien tarpeellisten aminohappojen saannin, mikä tukee kuntoilun tavoitteiden saavuttamista.

Suunnittelemalla viikon ruokalistan etukäteen ja kiinnittämällä huomiota sen tasapainoisuuteen ja monipuolisuuteen varmistaa helposti treenitavoitteita tukevan ravinnon. Moni löytää itselleen parhaimman ruokarytmin yksinkertaisesti kokeilemalla syömisen jaksottamista tietyllä tavalla muutaman viikon ajan ja tekemällä muutoksia niihin hetkiin, jolloin energiataso ei tunnu riittävän. Kaupassa käyntiä ja aterioiden suunnittelua helpottavat netistä löytyvät sivustot, jotka kokoavat vegaanituotteet yhteen paikkaan.

Samat säännöt kuin muillakin

Treenaajana vegaani ei ole mikään erikoistapaus, vaan hänen elimistönsä toimii ja vastaa ravintoon ja harjoitteluun samoin kuin sekasyöjänkin. Kun treenaamisen aloittaa, kehon energiantarve kasvaa. Energiapitoisia tuotteita ovat esimerkiksi siemenet ja pähkinät, joita on helppo lisätä melkein mihin tahansa ruokaan.

Hiilihydraatteja kannattaa nauttia erityisesti pian harjoittelun jälkeen, jotta palautuminen käynnistyy. Ennen voimalajeja hiilihydraateilla on rooli energiavarastojen täyttäjänä, mikä antaa tehoa treeniin. Voima- ja nopeuslajien jälkeen puolestaan proteiinin nauttiminen on iso tekijä. Liiallinen proteiini kuitenkin kuormittaa maksaa, munuaisia ja ruuansulatuselimistöä, joten vegaaninkaan ei kannata elää pelkällä soijarahkalla. Jotta elimistö ja varsinkin munuaiset pystyvät käsittelemään proteiinin tehokkaasti, on muistettava juoda tarpeeksi vettä.

Rasvoja ajatellessa vegaanisella ruokavaliolla on vaikea mennä metsään. Kasvisrasvoista vain kookos on tyydytettyä eli niin sanotusti huonoa rasvaa. Uusimpien tutkimusten mukaan parhaita rasvanlähteitä ovat rypsi- ja oliiviöljy, joita suositellaan laajasti myös sekasyöjien ruokavalioon.

Tavoiteellinen treenaminen kasvattaa elimistön tarvetta suojaravinteisiin eli vitamiineihin ja kivennäisaineisiin. Niin sanotusti purkista vegaanin on hankittava ruokavalioonsa vain B12-vitamiini, koska ravinnon kautta sitä saa vain eläinperäisistä tuotteista. Yleisen suomalaisen suosituksen mukaan vegaaninkin kannattaa ottaa lisäravinteena D-vitamiinivalmisteita. Huomioitavaa on, että D3-vitamiinia sisältävät valmisteet saattavat olla eläinperäisiä, mutta vegaaniystävällisiä vaihtoehtoja löytyy markkinoilta koko ajan yhä enemmän.

Tieto auttaa tuloksiin

Netin kautta on saatavissa runsaasti luotettavaa ja tutkittua tietoa treenamisesta vegaanina ja vegaanisesta elämäntavasta. Tämän blogikirjoituksen lähteinä on käytetty muun muassa Vegaaniliiton ja Veganfitness-sivustoja. Apua ruokavalion ja treenin suunnitteluun saat myös Elefitin Personal Trainereilta sekä jäsenyyteesi kuuluvan PT-Starttiryhmän ravinto- ja liikuntaluennoilta.