Mitä huomioida kesällä treenatessa?

Pitkän ja pimeän talven jälkeen on taas lämmintä ja aurinkoista, ihanaa! Kesätreeniä ei kannata jättää väliin, mutta mökkireissut ja hellejaksot saattavat vaatia erityisen huomion kiinnittämistä harjoitteluun.

Hellitä helteillä

Suomessakin olemme saaneet viime vuosina nauttia hellejaksoista, joissa lämpötila on kohonnut viikoiksi 30 asteen tuntumaan. Varsinkin ensimmäiset helteiset päivät ovat vaativia keholle: sopeutuminen alkaa kunnolla vasta viidennen päivän kohdalla ja olo alkaa tasaantua noin kahden viikon jälkeen.

On siis hyvä ymmärtää, että vaikka treenaisit ilmastoidulla kuntosalilla, on kehon rasitus kovemmalla, sillä jo pelkkä kävely helteessä kuluttaa enemmän energiaa. Jos kärsit jostain pitkäaikaissairaudesta, kiinnitä erityistä huomiota oloosi ja kuuntele kehoasi herkällä korvalla.

Treenaamista ei tarvitse lopettaa helteidenkään ajaksi, kunhan muistaa syödä hyvin ja juoda tarpeeksi. Nestettä kannattaa nauttia jo reilusti ennen treeniä: lisää vesipulloon hyppysellinen suolaa tai loraus urheilujuomatiivistettä ja juo tunnissa tasaisesti noin 3–6 desilitraa.

Jos paino tippuu helteillä yllättäen paljon, kyse ei ole laihtumisesta, vaan nestevajeesta. Esimerkiksi wc-käyntien määrää seuraamalla pystyy helposti seuraamaan oman kehon nestetasapainon tilaa päivän aikana. Jos voimat yhtäkkiä katoavat, lihakset kramppaavat pahasti tai olo on heikko, lopeta treeni saman tien! Hakeudu viileään, nosta jalat ylös ja juo suolattua vettä tasaisesti pieninä kulauksina.

Treeniajalla ja -paikalla on kesällä paljon merkitystä. Harjoittelu kannattaa ajoittaa päivän viileämpiin tunteihin joko aamuun tai iltaan kevyissä ja kosteutta hyvin johtavissa vaatteissa. Lenkillä suuntaa mieluummin varjoiselle metsäpolulle kuin paahteiseen avomaastoon. Jos aiot treenata kuntosalilla, suojaa itsesi päähineellä, aurinkolaseilla ja aurinkorasvalla myös matkan ajaksi.

Tarkastele harjoitusten kokonaismäärää

Kesän kauniissa keleissä arkiliikunnan määrä saattaa moninkertaistua talven synkkiin päiviin verrattuna. Auto vaihtuu polkupyörään, telkkarin tuijotus souturetkiin ja pitkiin uimahetkiin.

Jos nukahtamisvaikeudet lisääntyvät, keho tuntuu tukkoiselta, treeni ei kulje eikä muutenkaan huvita lähteä liikkeelle, voi viikossasi olla liikaa kuormittavaa aktiviteettia. Kiinnitä tällöin huomiota palautumiseen, ravinnon monipuolisuuteen ja riittävyyteen ja mieti, tulisiko jotain treenimuotoa keventää tai jopa vaihtaa kokonaan. Monet kesän ulkoilma-aktiviteetit sopivat palauttavaksi harjoitteluksi eikä niistä tarvitse luopua – mieti kuitenkin tarkkaan treenaamisen viikkorytmi ja varmistu levon määrästä.

Klikkaamalla kuvaa pääset Elefitin Instagram-tilille, josta löydät muun muassa helppoja kesäreseptejä.

Vaihtoehtoisesti esimerkiksi pitkät mökkireissut voivat aiheuttaa kuntosaliharjoitteluun pitkiäkin taukoja. Lomaileminen ja mökillä rentoutuminen on täysin kannatettava ajatus, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa kuukauden taukoa treenaamiseen. Elefitin YouTube-kanavalta löydät kotitreenejä, jotka voit tehdä kotona tai mökkilaiturilla ilman mitään apuvälineitä. Kanavalla on myös kehonhuollon ohjeita, joilla lisäät kehon palautumista.

Pitämällä kiinni harjoittelun säännöllisyydestä myös kesällä kynnys jatkaa kuntosalitreenaamista loman jälkeen on huomattavasti matalampi. Kun peruskunto pysyy kohdillaan, treeni-into säilyy myös silloin, kun päivät lyhenevät ja rusketus alkaa haipua iholta.