Kehonhuolto – mitä, miten ja miksi?

”Muistakaa venytellä!” huikkaa jumppaohjaaja usein ryhmäliikuntatunnin päätteeksi. Mitä se tarkoittaa? Tässä blogissa kerromme, mitä on kehonhuolto, miten sitä voi tehdä ja miksi se kannattaa. Mukana on myös videoita, joista saat ohjeita liikkeisiin.

Mitä kaikkea kehonhuolto sisältää?

Useimmille kehonhuollosta tulee todennäköisesti ensimmäisenä mieleen venyttely tai jooga. Tämän lisäksi kehonhuolto tarkoittaa kuitenkin paljon muutakin: muun muassa lepo, uni, monipuolinen ravinto ja riittävä vedenjuonti ovat suuressa osassa kehonhuoltoa. Treenin lisäksi stressi, ympäristön melu ja kiire kuormittavat kehon sympaattista hermostoa, joka voi alkaa käydä ylikierroksilla ja lopulta päätyä burn outiin.

Rauhoittumisella, kehoa huoltavilla harjoituksilla ja oikeanlaisella ravinnolla lihakset ja mieli pysyvät iskussa. Kehonhuolto vaikuttaa myös aineenvaihduntaan, ruuansulatukseen ja hormonitoimintaan. Näiden tekijöiden epätasapaino voi aiheuttaa vakaviakin ongelmia, ja siksi niistä kannattaa pitää huolta. Kehonhuollon voidaan yleispätevästi sanoa tarkoittavan kehon tasapainon säilyttämistä.

Kehonhuolto tarkoittaa myös pieniä valintoja pitkin päivää. Lihakset eivät jumiudu, kun liikuskelee päivän aikana, mahdollisuuksien mukaan vuorottelee istuma- ja seisomatyöpisteiden välillä ja yleisesti kiinnittää huomiota esimerkiksi ryhtiin työskentelyasennoissa.

Miten kehoa huolletaan?

Nukkumisen ja oikein syömisen lisäksi kehoa voi huoltaa myös aktiivisilla harjoitteilla. Jokaiseen treeniviikkoon kannattaa sisällyttää lempeämpiä harjoitteita, joilla on palauttava vaikutus. Näin treenin tehokkuus säilyy, sillä palautunut lihas tuottaa enemmän voimaa ja poistaa kuona-aineita paremmin verenkierron vilkkauden kautta.

Hyvällä alku- ja loppuverryttelyllä pääsee jo pitkälle. Ennen treeniä kannattaa tehdä enintään kymmenen sekunnin mittaisia pumppaavia venytyksiä, jotka lämmittävät kehoa. Treenin jälkeen 20–30 sekunnin palauttavat venytykset puolestaan tuovat lihaksen takaisin pituuteensa ja poistavat maitohappoa.

Huoltavalla treenillä tarkoitetaan esimerkiksi kevyttä voimaharjoittelua, jossa pienillä painoilla pumpataan lihaksiin verta, joka poistaa kuona-aineita. Sama vaikutus on kevyellä aerobisella harjoittelulla. Venyttelyä on mahdollista tehdä myös omana harjoituksenaan. Hyvän lämmittelyn kanssa venytystä voi pidentää jopa muutamaan minuuttiin. Avainsanana venyttelyssä on rauhallisuus. Näin liikkeet tulee tehtyä oikein eikä haittoja synny. Venytys saa tuntua, mutta sen kuuluu olla nautinnollista: kipu tai hampaiden kiristely ei kuulu kehonhuoltoon!

Elefitin ryhmäliikuntakalenterissa sinisellä merkattua kehonhuoltoa on tarjolla usein ja monipuolisesti. Joogavenyttelyssä yhdistetään joogasta ja venyttelystä tuttuja asentoja kokonaisuudeksi liikkeen avulla. Pilates kehittää tukilihaksia, oikeita liikeratoja ja hengitystä, jolla voi rauhoittaa mieltä myös liikkeellä ollessa. Pitkiä venytyksiä on tarjolla syvävenyttelyssä ja liikkuvuuteen keskitytään Liikkuvuus-tunnilla. Rullaus & Venyttely huoltaa lihaskalvoja ja lihaksia putkirullan hierovalla vaikutuksella.

Väännetään vielä rautalangasta: miksi kehoa pitää huoltaa?

Tasapainossa oleva keho reagoi paremmin kuormitukseen: treenissä kestää tehokkuus ja kuntokäyrä jatkaa nousuaan. Levännyt mieli toimii sukkelammin ja osaa käsitellä stressaavia tilanteita niin, ettei pysyviä haittoja synny. Kun kehon liikeradat ovat oikeanlaiset, rasitusvammojen riski vähenee eikä treenaamiseen aiheudu taukoja.

Jos kaipaat neuvoja treeniviikkojen rakentamiseen tai monipuolisen ruokavalion muodostamiseen, voit varata ajan henkilökohtaiseen PT-Host-tapaamiseen tai ilmoittautua PT-Starttiryhmään, jonka luennoilla opit lisää ravinnosta ja liikunnasta. Molemmat palvelut kuuluvat Elefitin jäsenyyteesi ilman lisämaksuja. Lähetä sähköpostia osoitteeseen info@elefit.fi, jos kiinnostuit!