Sirpa

Karistin ennakkoluuloni ja sain mukavan harrastuksen!

sirpaSain kutsun Elefitin esittelytilaisuuteen vuoden 2013 toukokuussa. Ajattelin, että voihan sinne mennä kuulemaan, mitä siellä on kerrottavaa, mutta en minä kyllä sorru mihinkään sitoumuksiin varsinkaan, kun minulla on kipeä lonkka. Lonkkaniveleni on kulunut niin, että röntgenkuvan perusteella minut oli laitettu keinonivelen vaihdon leikkauslistalle.

Tilaisuus alkoi tilojen ja laitteiden esittelyllä ja ensimmäiseksi menimme huoneeseen, mikä oli täynnä spinning-pyöriä. Minä sanoin, että minulla on kyllä kuntopyörä kotonakin, tosin vähällä käytöllä viime vuosina, käyn kerran viikossa muualla naisten kuntojumpassa ja olen ikäni harrastanut tanssia ja ollut muutenkin varsin liikkuva. Tähän esittelijä heti kommentoi, että kuntopyörä on verryttelylaite ja spinning-pyörä on kuntolaite.

Tähän esittelijä heti kommentoi, että kuntopyörä on verryttelylaite ja spinning-pyörä on kuntolaite.

Kävimme läpi myös muita tiloja, laitteita ja salimahdollisuuksia. Tähän lisäsin, että kun minulla on kipeä lonkka, en pysty muutenkaan tarjottua hyödyntämään. Siihen esittelijäni kertoi toisesta asiakkaasta, joka oli tullut lisähappilaitteen kanssa Elefitille, jonotti myös lonkkaleikkausta, kävi aktiivisesti treenaamassa, pääsi eroon happilaitteesta ja kävi kahdessa lonkkaleikkauksessa, mistä toipui nopeasti ja hyvin, kun lihaskunto oli salilla treenattu. Tämän lisäksi reipas esittelijä kertoi omista loukkaantumisistaan ja vammoistaan ja kuinka hienosti hän oli parantunut kuntotreenin avulla. Tässä informaation vaiheessa aloin jo pehmetä ja alitajuisesti harkita, että tästä voisi olla minullekin hyötyä ennen tulevaa leikkausta ja miettiä, mitä tämä maksaisi. Vuoden sitoutuminen on iso päätös ja mietin, että jos joudun leikkaukseen, en halua maksaa turhia kuukausia. Tähänkin oli hyvä vastaus, sillä lääkärintodistuksella saan sellaisessa tilanteessa hyvitystä ja muutenkin voin halutessani vuokrata jonkun kuukauteni tilapäisesti jollekin toiselle henkilölle. Kävimme läpi kaikki ohjelmamahdollisuudet, puhuimme ruokavaliosta ja että lisäksi minulle voitaisiin räätälöidä henkilökohtainen kuntosaliohjelma, ja alkajaisiksi vielä kaksi ilmasta viikkoa sekä koko vuodeksi vähän tingitty kuukausimaksu. Minä olin yhtäkkiä myyty ja nimi oli paperissa, jotta olisin paremmassa lihaskunnossa ennen leikkausta.

Tutustuin minulle tehdyn ohjelman mukaan kuntosalin suomiin mahdollisuuksiin ja testasin, mikä tuntuu hyvältä.

Niin alkoi treeni. Tutustuin minulle tehdyn ohjelman mukaan kuntosalin suomiin mahdollisuuksiin ja testasin, mikä tuntuu hyvältä. Kävin kokeilemassa erityyppisiä ohjelmia. Samoin muistin ruokavaliopuolelta tarkistaa myös ruokatottumuksiani. Viime syksynä olin lonkkanivelleikkauksen vuoksi jo lääkärin ja hoitajan pitämässä leikkausvalmennuksessa, missä myös korostettiin, että leikkaus on viimeinen vaihtoehto ja uusi keinonivel kestää 10-15 vuotta ja jos leikkausta pystyy siirtämään, ei poistu kuitenkaan leikkausjonosta. Jäin odottamaan minulle ilmoitettavaa leikkauspäivää puolen vuoden sisällä. Kävin jatkuvasti Elefitillä ja kaikkein sopivimmaksi minulle osoittautui tuo laite, mihin vähätellen ensinnä olin törmännyt: spinning-pyörä. Olen käynyt spinningin eri versioissa (Easy, Cardio) ja erikoisen mieluisaksi on tullut varhainen aamuspinning. Tällöin on helppo tulla Elefitille, kun lähellä oleva parkkiaukio on ilmainen parkkeeraukseen klo 8.00:aan asti. Ei tarvitse kävellä kauempaa parkkitaloista eikä maksaa parkkimaksuja. Aamuohjaajat ovat pirteitä ja innostavia ja taustalla soiva musiikki on mukavaa. Ohjelman jälkeen menen kotiin suihkuun, vaatteiden vaihtoon ja sitten töihin. Jopa on reipas olo aloittaa työpäivä pyöräilyn jälkeen ja kunto on jatkuvasti parantunut. Spinning sopii erinomaisesti lonkkavaivaiselle, sillä pyöräily ei satu lainkaan. Aikaisemmin jokainen kävelyaskel sattui, vaistomaisesti linkutin kävellessäni ja asento oli painunut etukumarammaksi, mikä osaltaan kipeytti lonkkaa lisää ja välillä oli pakko ottaa myös särkylääkettä.

Aamuohjaajat ovat pirteitä ja innostavia ja taustalla soiva musiikki on mukavaa.

Olen jatkuvasti käynyt Elefitillä. Aamuisin ennen kuin nousen vuoteesta teen myös lihaksia vahvistavan voimisteluohjelmani ja edelleen käyn myös kuntoliikunnassa. Lihaskunnon vahvistuttua olen kiinnittänyt huomiota kävelyasentooni enkä anna sen painua etukumaraan. Pariin kuukauteen en ole ottanut enää kipulääkkeitäkään. Minulle olisi tullut jo lonkkaleikkauspaikka sairaalaan mutta tilanteen näin ollen olen siirtänyt leikkausta ja jos tilanne jatkuu tällaisena, siirrän sitä jatkuvasti. Vaikka olen aina harrastanut liikuntaa, oli minulle lihaskunnon vahvistaminen ennen leikkausta tärkein syy Elefitillä käymiseen. Olen iloinen, että ainakin toistaiseksi olen voinut siirtää leikkauksen ja suorassa asennossa kävellessäni jalkaani ei satu lyhyemmillä matkoilla lainkaan. Näin eläkeiän kynnyksellä, jo virkauraa jatkaneena tunnen muutenkin olevani paremmassa kunnossa, lihakset ovat kiinteytyneet, tasapaino on parantunut, ja kaikin puolin Elefit on ollut kannattava keikka.

Mitä minulle kuuluu nyt vuonna 2017? Olen onnistunut siirtämään odottavaa leikkausta kolme vuotta ja nyt minut on otettu kokonaan pois leikkausjonosta!

– Sirpa