Hanna

Liikunnan iloa vammasta huolimatta

hannakirjav_4Kymmenisen vuotta sitten elämäni mullistui, kun sain monta aivoinfarktia aivoverisuontentulehduksen seurauksena. Olin melkein valmis saksanopettaja, mutta yhtäkkiä en etsinytkään töitä, vaan opettelin puhumaan ja kävelemään. Infarktien seurauksena oikea puoleni nimittäin halvaantui ja puhekykyni meni. Onneksi minulle tehtiin kaksi pallolaajennusta aivoihin, jonka ansiosta rupesin aika pian puhumaan ja omilla jaloillani seisoin jo reilun kuukauden päästä tapahtuneesta.

Olen aina liikkunut, mutta aerobinen kunto on silti ollut minulle lapsesta asti huono. Ennen halvaantumistani tykkäsin käydä salilla ja step-aerobicissa. Sairastumisen jälkeen steppi vaihtui säännölliseen saliharjoitteluun. Lähinnä keskityin treenaamaan halvaantunutta puoltani. Edelleen liikuntaharrastuksenani on säilynyt luonnossa patikointi – se tekee hyvää niin sielulle kuin ruumiille!

En ole koskaan kärsinyt ylipainosta – jos näitä naisten ikuisia vatsamakkaroita ei lasketa. Syön suhteellisen terveellisesti ja monipuolisesti, mutta sorrun aivan liian usein makealla herkutteluun. Siitä aioin päästä Elefitin Pt Host palvelun ravintoneuvonnan avulla eroon!

Onnistumisia ryhmäliikuntatunneilla kannustavien ohjaajien avulla

Elefitille liityin kesällä 2011. Ensin epäröin, mutta ihana, energinen ja positiivinen Tuuli sai pääni kääntymään, ja sitä päätöstä en ole päivääkään katunut! Elefit on tuonut elämääni paljon, ja juuri niitä positiivisia asioita, mitä tarvitaan! Ystäväni sanoi, kun soitin innoissani hänelle ja kerroin liittymisestäni: ”Hanna, tuo on just sitä, mitä olet tarvinnut elämääsi”. Ennen Elefitiä minulla oli elämässäni pitempi aika, että mikään ei oikein kiinnostanut.

Ensin epäröin, mutta ihana, energinen ja positiivinen ohjaaja sai pääni kääntymään

Minulle oli hirveän suuri kynnys mennä ryhmäliikuntatunneille. Voinko oikeasti mennä tunnille, jos ja kun en pysty kaikkeen? Mitä muut ajattelevat tämmöisestä ”vammaisesta”? Mitä ohjaajat miettivät, kun en pysty ollenkaan samaan kuin muut? Minulla on kuitenkin tiettyjä rajoituksia: vaikka kävelen suht normaalisti, niin jalkojen nopeat liikkeet tuottavat minulle hankaluuksia. Ja oikea käteni on hyvin jäykkä ja koukussa, ja sormet ja ranne eivät toimi ollenkaan, niin tietyt käsiliikkeet ovat minulle täysin mahdottomia.

Muistan vielä, kun menin ensimmäiselle ryhmäliikuntatunnilleni, se oli Balance. Totta kai kerroin heti ohjaajalle vammastani, ja hän sanoi: ”Teet niin kuin pystyt”. Ja minähän pystyin! En kaikkeen, mutta suurimpaan osaan liikkeitä ja tunnin jälkeen puhkuin onnellisuutta ja energiaa! Varsinkin, kun ohjaaja vielä antoi minulle positiivista palautetta, niin oloni oli täydellinen! Ja tuon Balance- tunnin jälkeen olen käynyt kokeilemassa vaikka mitä! Tosin pumppitunnit ja hirvittävät hyppelyt jätän ihan suosiolla väliin. Ohjaajat Elefitillä ovat erittäin kannustavia ja päteviä. Elefitin ryhmäliikuntatuntien myötä olen löytänyt aivan uudenlaisen riemun liikkumiseen ja liikunnasta on tullut säännöllisempi osa arkeani.

Ohjaajat Elefitillä ovat erittäin kannustavia ja päteviä.

Ilmapiiri Elefitillä on lämmin ja avoin. En ole huomannut, että kukaan koskaan katsoisi toistaan nenänvarttaan pitkin. Itsekin olen saanut pelkkää positiivista ja kannustavaa palautetta muulta asiakaskunnalta. Lisäksi olen tutustunut älyttömän hienoihin tyyppeihin, joilla on jokaisella myös oma tarinansa kerrottavana!

 Ikävästä kipuilusta terveeseen lihaskipuun

Toinen suuri juttu, minkä olen saavuttanut Elefitin myötä on se,  että terveen  käteni kipuilut ovat lakanneet. Oikean käden hienomotoriikkani ei siis pelitä juuri ollenkaan, joten vasen käteni joutuu suurelle rasitukselle. Muutaman vuoden vasen käteni ja olkavarteni kipuilivat suunnattomasti. Sitten liityin Elefitille ja aloin säännöllisesti treenaamaan myös tervettä kättäni. Se auttoi ja nyt en ole pitkään aikaan kärsinyt muusta kuin terveistä lihaskivuista!

Olen saanut kavereiltani palautetta aloitettuani säännöllisen harjoittelun  Elefitillä: ”Sun käsivarret näyttää tosi hyvältä”, sanoi armottoman rehellinen kaverini, jonka suusta kyllä kuulee totuuden. Toinen kaveri taas sanoi saunassa selästäni: ”Kyllä näkee, että oot käyny salilla.” Pikkujuttuja, mutta tuntuvat niin hemmetin hyvältä! Itsekin olen huomannut, että hei, mullahan on oikeesti vähän hauikset ja ojentajat kasvaneet! Tämän kevään aikana olen myös huomannut, että jalkalihakseni ovat monipuolisen harjoittelun tuloksena paremmassa kunnossa kuin koskaan. Jiihaa, voin olla todella ylpeä itsestäni!  Tavoitteenani on, että saisin käsivarsiini vielä vähän kiinteämmäksi ja lihaksikkaammiksi. On ollut kiva kuitenkin huomata, että kyse ei ole vain ulkonäköjutuista – myös liikkuvuuteni oikeassa kädessä on parantunut. Vaikka eihän se pyöreys pepussa haittaisi myöskään!

Kannustan kaikkia liikkumaan! Pääasia, että nousee sohvalta ja lähtee liikkeelle- Joku tykkää uida, toinen taas vaeltaa, jollekin oikea tapa on pumpata rautaa salilla ja toiselle taas käydä hikoilemassa ryhmäliikuntatunneilla. Löytäkää oma tapanne, niin huomaatte, että liikunta on kivaa!

– Hanna