Kesytä stressi

Syksy ja vuoden loppupuoli tuntuvat olevan monille stressaavaa aikaa. Kesän lomat on lomailtu, töissä on hirveä kiire, flunssa vaivaa, kylmyys ja pimeys ahdistavat… Eri ihmiset voivat reagoida samoihin asioihin aivan eri tavoilla, mutta mitä todennäköisimmin jokaisella on aika ajoin stressiä aiheuttavia tekijöitä.

Myös stressin hallintaan on paljon erilaisia keinoja, joista jokaisen on etsittävä itselle parhaat vaihtoehdot. Ohessa on muutamia keinoja kokeiltavaksi stressin kesyttämiseen.

Liiku

Koska liikkua voi niin monella eri tavalla, on jonkin tyyppinen liikunta varmasti yksi parhaimpia keinoja stressin hallintaan. Siinä missä yksi saa ajatuksensa parhaiten pois stressaavista asioista oikein kunnon hikitreenillä, toiselle paras tapa laskea stressitasoja on mahdollisimman lempeä liikunta.

Mikäli tunnistat itsellesi parhaiten toimivaksi kovatehoisemman liikkumisen, kokeile stressin iskiessä esimerkiksi kahvakuulatreeniä, spin-tuntia tai toiminnallista harjoittelua. Jos taas kuulut niihin, jotka saavat stressin kuriin rauhallisemmalla liikkumisella, kokeile ohjattua venyttelyä, pilatesta tai joogaa.

Lepää riittävästi

Pyri huolehtimaan riittävästä rauhoittumisesta niin hereillä ollessa kuin nukkuessa. Varsinkin pidempään jatkuessaan stressi saattaa alkaa vaikuttaa unen määrän ja laatuun. Tarkista siis, että unta kertyisi vähintään 7–8 tuntia yössä mahdollisimman vähillä heräämisillä.

Jos nukahtaminen tuntuu haastavalta, kokeile erilaisia kehoa rauhoittavia iltarutiineja ennen nukkumaanmenoa. Tällaisia ovat esimerkiksi television, puhelimen ja muiden älylaitteiden sulkeminen hyvissä ajoin tai rentoutuminen hengitysharjoitusten avulla.

Rentoutushetkien sisällyttämistä päivään kannattaa myös kokeilla. Jo 5–15 minuutin tauko keskellä päivää rentouttavaa musiikkia kuunnellen, taukojumpaten tai vain tietoisesti hengitellen voi tehdä ihmeitä stressitasoille.

Pura ajatukset paperille

Varsinkin jos erilaiset työhön, opiskeluun tai kodinhoitoon liittyvät tehtävät ovat stressin aiheuttajina, voi niiden kirjoittaminen ylös helpottaa tilannetta. Kun kaikki hoidettavat asiat ovat muistissa jossain muuallakin pelkän oman pään lisäksi, on niiden käsittely ja työstäminen huomattavasti helpompaa. Voit listata asioita tärkeysjärjestykseen, jolloin priorisointi onnistuu paremmin ja ajankäyttö tehostuu. Tehtävälistan lyhentyminen tuo hyvänolontunteen, joka puolestaan edistää välittömästi stressin hallintaa.

Syö terveellisesti

Stressiin liittyy useimmiten kiireen tunne ja ruokailu on monilla valitettavasti yksi ensimmäisistä asioista, joihin se vaikuttaa. Pyri syömään säännöllisesti noin 3–4 tunnin välein ja juomaan riittävästi vettä.

Epäterveellinen ja itselle sopimaton ravinto tekee yleensä olon todella väsyneeksi ja voi jopa aiheuttaa elimistössä erilaisia tulehdustiloja. Tämä ei ainakaan helpota stressin tunnetta – päinvastoin. Suosi pehmeitä rasvoja ja täysjyväviljoja, syö riittävästi proteiinia sekä runsaasti tuoreita vihanneksia, kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Tee asioita, joista nautit

Vaikka stressaavina hetkinä aika tuntuu ehkä olevan kortilla, varaa aikaa myös sellaisille asioille, joiden tekemisestä nautit kaikista eniten. Tällaiset asiat tuottavat onnistumisen kokemuksia ja hyvänolontunnetta.

Itselle merkityksellisten asioiden parissa kaikki keskittyminen menee vain tähän yhteen asiaan ja stressiä aiheuttavat tekijät unohtuvat mielestä hetkellisesti kokonaan. Suurimmalle osalle meistä on vapauttavaa tehdä aika ajoin asioita, joilla ei varsinaisesti tarvitse pyrkiä mihinkään vaan joiden tekemisestä voi vain nauttia.

Kaisa
Personal Trainer, ryhmäliikuntaohjaaja & -vastaava, liikuntaneuvoja

Psssst! Elefitin asiakkaana sinulla on loistava tilaisuus syysstressin taltuttamiseen Keho & mieli -illassa maanantaina 12. marraskuuta, jolloin luvassa on kolme erilaista ohjattua kehonhuoltotuntia peräkkäin. Lisätietoja tapahtumasta löydät Facebookistamme.