Vuosi elämästäni: kohti uusia elämäntapoja Elefitin PT-treeniryhmässä

Mistä kaikki alkoi?

Reilu vuosi sitten olin jäämässä eläkkeelle. Mietiskelin, miten saisin päiviini uutta sisältöä ja rytmiä 40 vuoden työputken päätyttyä. Kolmen jäsenyyskuukauden jälkeen Elefitillä minulla oli tapaaminen PT-Veeran kanssa, ja hän innosti minut PT-treeniryhmään.

Tajusin heti, että ohjelmoiduista treeneistä ja kokonaisvaltaisesta ruokavaliosta tulee sisältö päiviini. En kuitenkaan osannut edes unelmoida siitä, mitä tämä merkitsisi kokonaishyvinvoinnilleni.

Olen ”syntymälihava” ja laihduttanut 50 vuotta. Koululiikunta oli inhokkini nro 1, ja hitauteni ja kömpelyyteni olivat kaikkien tiedossa. Vasta aikuisena aerobic- ja hölkkäbuumin myötä löysin liikunnan ilon ja huomasin sen merkityksen hyvinvoinnilleni. Liikunta on koukuttanut niistä ajoista lähtien. Toivottomana herkkusuuna olen kuitenkin jatkuvasti ollut lievästi ylipainoinen.

Tuoretta tietoa

Työelämässä seurasin läheltä uusinta liikunta- ja terveystutkimusta. Viimeiset kymmenen vuotta työskentelin kuitenkin muissa tehtävissä. Elefitille tulon myötä jouduin huomaamaan, että liikuntaan ja ravitsemukseen liittyvät tietoni eivät olleet enää ajan tasalla:

  • Pelkkä sykeliikunta ei riitä, vaan voimaharjoittelu riittävän raskailla vastuksilla on välttämätöntä. Samoin liikunnan vaihtelevuus ja kehonhuolto.
  • Laihduttamisessa ei kannata tuijottaa pelkästään kalorimääriä, vaan energian laatu ratkaisee. Oikeaoppinen ravinto vaikuttaa positiivisesti kehonkoostumukseen.

Olinkin aivan ihmeissäni PT-starttiluennoilla. Aiemmin hieman mystinen käsite ”aineenvaihdunta” jäi mietityttämään.  Olin pitänyt sitä lähinnä kemiallisena ilmiönä ihmiskehon sisällä, joka ei tunnu missään. Onko siis mahdollista, että lihasmassaa lisäämällä saa aineenvaihduntaa aktivoitua oikeaoppiseen ravitsemukseen ja monipuoliseen liikuntaan yhdistettynä? Voiko aineenvaihdunnan aktivointi vaikuttaa omaan kuntoon, kehonkoostumukseen ja hyvinvointiin?

Vuosi PT-ryhmässä

PT-ryhmän suunnitelmallisessa liikunta- ja ravitsemusrytmityksessä uudet tiedot muuttuivat vähitellen konkreettiseksi ymmärrykseksi. Oppien noudattaminen alkoi tuottaa tulosta kunnon kohentumisena, painon alenemisena, ryhdikkyytenä sekä yleisenä hyvinvointina ja virkeytenä.

PT-ryhmissä toteutetaan neljän viikon liikuntajaksotusta, jossa syke-, kestovoima- ja maksimivoimaharjoittelu sekä palautuminen vuorottelevat. Jokaisella on oma kuntosali- ja ruokavalio-ohjelma, joita noudattamalla painon saa laskemaan ilman nälkää. Ryhmäläisten yleisimmät tavoitteet tuntuvat olevan kaikilla samoja: kiinteytyminen ja rasvaprosentin pudotus, lihasvoiman lisääminen, kokonaishyvinvoinnin lisääminen ja uusien elämäntapojen vakiinnuttaminen.

Kerran viikossa saamme Facebookiin seuraavan viikon ohjelman, jossa liikuntaan ja ravitsemusohjelmaan liitetään jotain motivoivaa ja kokonaishyvinvointia edistävää, esimerkiksi vinkkejä ruokavalioon ja tsemppiviestejä treenin tueksi.

Uutta PT-ryhmässä tavalliseen ryhmäliikuntaan verrattuna on mahdollisuus tutustua muihin ryhmäläisiin, treenata yhdessä ja tsempata toinen toisiamme.  Vähitellen voi todeta, että lihasvoimat todella kasvavat, kun treeniparin kanssa valitaan isompia painoja.  Kehonkoostumus muuttuu kaikilla melkoisesti ja elopainoa häviää, joiltakin isojakin määriä. Onkin kiva huomata, kun tuttu ryhmäläinen uskaltautuu jossakin vaiheessa luopumaan löysästä t-paidasta ja ilmaantuu paikalle tiukemmissa treenivaatteissa.

Mitä opin?

Painonpudotuksessa tavoitteenani oli seitsemän kilon vähennys, jonka olen saavuttanut. Edessä on kuitenkin vaikea vaihe: miten saan painon pysymään näissä lukemissa ilman ryhmän tukea? Uusista tavoista ja opeista kiinnipitäminen auttaa.

Liikunnassa jatkan treeni- ja palautumispäivien sekä kehonhuollon rytmitystä ja vaihtelua. En ole aiemmin pitänyt kuntosaliharjoittelusta, mutta nyt olen saanut siitä uuden otteen eikä se ole enää pelkkää laitesirkusta. Olen oppinut saamaan vaihtelevuutta pienilläkin muutoksilla vastuksiin ja suoritustapoihin. Tärkeää on edelleen pitää huolta ruokailun säännöllisyydestä ja kaikista jo omaksutuista terveyttä edistävistä muutoksista.

PT-ryhmän tärkeät opit

Tavoitteeni ovat toteutuneet noudattamalla muutamaa tärkeää oppia. Jääkaappia ei kannata päästää tyhjilleen, vaan siellä pitäisi aina olla jotakin proteiinipitoista sekä monipuolisesti kasviksia.  Ruuat on hyvä valmistaa itse, mikä varmistaa aterioiden terveellisyyden ja lisäaineettomuuden. Uudet tottumukset ovat lisänneet muun muassa kunnollisen välipalan iltapäiviini ja aterioihini uusia tuotteita, kuten avokadot, pähkinät ja chia-siemenet.

Mitä saavutin?

Huomattavimmat terveysvaikutukset näkyvät verenpaineessani. Jo muutaman treenikuukauden kuluttua sain lääkärin luvalla jättää pois toisen verenpainelääkkeen. Aikanaan maratonjuoksulla kipeytynyt polveni on rauhoittunut jalkalihasten vahvistuttua ja pääsen nykyisin taas kyykkyyn monien vuosien jälkeen.

Voinkin nyt iloisena todeta, että PT-ryhmään liittyminen on ollut parasta, mitä olen voinut hyvinvointini eteen tehdä.  Aiempien vuosikymmenien repsahdukset ovat tapahtuneet elämäntilanteiden muututtua.  Toivottavasti osaan pitää tämän jatkossa mielessäni ja pystyisin palaamaan ruotuun repsahduksista omin voimin!  Näin uudet pysyviksi juurtuneet elämäntavat mahdollistavat osaltaan terveyttä ja virkeyttä tuleviin vuosiini.

Kiitos kaikille ryhmäläisille kuluneen vuoden varrelta kivoista, tavoitteellisista treeneistä sekä tietysti erikoisisot kiitokset ihanalle PT-Veeralle, joka jaksaa tsempata ja löytää ratkaisuja moniin pulmiin!

Mirja, 64 v.

PT-ryhmäläinen